Duo System

Dit zijn wedstrijden – zoals de naam het al doet vermoeden – voor duo’s. Het Duo System is gebaseerd op de presentatie van mogelijke verdedigingstechnieken van een deelnemer tegen een serie van 12  aanvallen van zijn trainingspartner.

 De aanvallen zijn verdeeld in 4 series 

van elk 5 aanvallen.


1. Pakkingen en verwurgingen

2. Omvattingen en nekklemaanvallen

3. Slagen, stoten en trappen

4. Wapens (mes en stok)


Elke aanval moet voorafgegaan worden door een vooraanval zoals duwen, trekken, atemi… met de bedoeling het evenwicht van de aanvaller te verstoren en de aanvaller de kans te geven op een realistische aanval.


In het Duo System komen dus telkens twee koppels (met rode en blauwe obi) tegenover elkaar te staan.Aan het begin van de wedstrijd kiest de matscheidsrechter willekeurig 3 aanvallen van elke serie.


Na de groetceremonie begint het koppel met de rode gordel. De matscheidsrechter roept en toont met de vingers het nummer van de eerste aanval waarop uke meteen aanvalt en tori zijn verdedigingstechniek demonstreert. 

Na het beëindigen van serie 1 gaat het eerste duo op de knieën zitten en geven de vijf juryleden punten van 1 tot 10. De hoogste en de laagste score vallen weg en het totaal wordt door de puntentellers op het scorebord genoteerd.

Nu is het aan het koppel met de blauwe gordel die dezelfde aanvallen – maar in een andere volgorde – krijgt. Ook zij krijgen meteen hun punten van de juryleden. Nu demonstreert duo 2 (blauwe gordel) serie 2 en krijgt punten. 

Vervolgens gaat duo 1 (rode gordel) verder met serie 2 en krijgt punten. Duo 1 start met serie 3, enz. en duo 2 begint met serie 4 enz. 


Na de demonstratie van de laatste serie door het laatste koppel is de wedstrijd gedaan en het koppel met de meeste punten in totaal is de winnaar. 

Bij Hikiwake wordt de wedstrijd voortgezet tot er een winnaar is. De matscheidsrechter kiest vooraf wel eerst 12 nieuwe aanvallen en het duo met de blauwe gordel start nu met serie 1 enz. 

Bij dergelijke competitievorm zal het wel duidelijk zijn dat beide trainingspartners perfect op elkaar moeten zijn afgesteld en een blind vertrouwen in elkaar moeten hebben.

Bij het observeren en beoordelen van de duo’s moet de jury rekening houden met de kracht van de aanval, de realiteit, de doeltreffendheid, de controle en de snelheid van uitvoering.

Het spreekt voor zich dat de beheersing van deze competitievorm maandenlange tot jarenlange voorbereiding vergt.

Bij het Duo System onderscheiden we volgende categorieën: mannen, vrouwen en gemengd. Gewicht, leeftijd en graduatie zijn van geen tel.

© JU-JITSU CLUB BRUGGE 2022